2012. október 3., szerda

Drezda, a Zwinger, SzG3


A Frauenkirche mellett (talán előtt) a másik nagyon fontos hely Drezdában a Zwinger. Tulajdonképpen, ha valamiért, hát ezért jönnek ide az emberek. Mi is elsősorban ezt akartuk megnézni, konkrétan a Régi mesterek képgyűjteményt (Gemäldegalerie Alte Meister). Ezt valahogy korábban soha nem sikerült megnézni. Mit mondjak, viszonylag kis alapterületű (a bécsi Szépművészeti Múzeummal összehasonlítva), de ha azt állítom, hogy elsőrendű, nagyon nem is dicsértem. A feleségemnek és nekem a Canaletto festmények tetszettek a legjobban.
Maga a Zwinger igen jól megközelíthető, a belváros ÉNY-i részén található, de miután más fontos épületek is vannak itt (Semperoper, a Drezda palota, stb), amúgy is érdemes erre sétálni. Meg azért valljuk be, ez Drezda elsődleges látnivalója. 
Nem csak a Galéria található itt, egyéb múzeumok is vannak: Állattani Múzeum, Óngyűjtemény, Történeti Múzeum. Maga a Zwinger 1728 óta a fejedelmi gyűjtemény bemutató helye. A II. világháborúban (a hírhedt drezdai szőnyegbombázások) szinte maradandó károsodásokat szenvedett. Szerencsére itt nem történt meg az, ami Drezda nagy részében igen, nem bontották le a romokat és építettek helyettük szocreál lakótelepeket (ezekkel egyébként eléggé tele van a város), és nem került a Fauenkirche sorsára sem, vagyis nem marad ott rom mementóként. Elsősorban a helyi lakosok nyomására a helyreállítás mellett döntöttek A gyűjteményeket szerencsére már korábban elszállították, de a sok mozgatás miatt azok is nagymértékű restaurálásra szorultak.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Zwinger
 a Zwinger
 a Zwinger
 a Zwinger
a Zwinger - Régi mesterek képgyűjteményt

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése