2012. október 9., kedd

München, Új városháza (Neues Rathaus), SzG3


Münchenben az egyik legimpozánsabb épület az Új városháza. Hatalmas tömbjét könnyű a belvárosban úgy gyalog, mint metróval megtalálni.
A fényképekről csak annyit, hogy amikor bementünk a városba, este 7 körül volt az idő, a városházához este 3/4 8-kor értünk s ilyen szép időnk volt.
A müncheni új városháza az egykori piactér, a Marienplatz egész északi oldalát elfoglalja. A neogótikus épületet-tömböt Georg Hauberrisser építette 1867 és 1908 között. A főhomlokzaton bajor királyok, választófejedelmek és Münchent szimbolizáló szobrok, allegorikus figurák állnak. A tér felőli homlokzat körülbelül 100 méter hosszú, a torony pedig 85 méter magas. A torony rejti Európa egyik legnagyobb harangjátékát (Glockenspiel). A több mint negyven harang 4 különböző dallamot játszik három kettedes oktávban. A harangjáték része az erkélyen megjelenő több mint 30 figura, amelyek két jelenetet elevenítenek fel. Az alsó sorban az ún. Schäfflertanz (kádártánc), a felsőben V. Vilmos bajor herceg Lotharingiai Renátával kötött házassága alkalmából rendezett lovagi tornára emlékeztet.


 Új városháza (Neues Rathaus)
 Új városháza (Neues Rathaus)
 Új városháza (Neues Rathaus)
 Új városháza (Neues Rathaus)
Új városháza (Neues Rathaus)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése